Krivovjerac u hramu

Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr
Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr

Komentar nakon utakmice počinjem s kraja, onim što je zasjenilo samu utakmicu i to je osnovna greška sa Stanićevom i Tudorovom nimalo slučajnom p.r. ofenzivom koja je započela ovog tjedna.

Oni koji su pažljivo pročitali moj komentar od četvrtka su mogli u Tudorovom monologu prepoznati neke tamo napisane rečenice, i koliko god mi je drago da razmišljamo slično u nekim stvarima, toliko smatram da postoje i bolji načini za rješavanje odnosa s medijima od press konferencija nakon utakmice.

Tudor je i pretjerao kad je gestikulacijom aludirao na primanje mita od strane novinara, iz jednostavnog razloga što za tako nešto treba imati dokaze i treba biti vrlo direktan i imenovati onog na koga se aludira.

Uglavnom, meni se načelno sviđa što je Hajduk krenuo u čvrstu obranu integriteta kluba, nadam se samo da neće ostati na ovakvim istupima ljudi koji za to zapravo nisu zaduženi niti bi trebao biti dio njihovog posla, jer oni su tu prvenstveno radi sporta, iako je dobro da su priču otvorili Stanić i Tudor, jer oni svojim autoritetom velikih sportaša mogu donijeti puno više u samom početku.

Da budem otvoren kakav volim bit, Hajduk nema problem s novinarima koji izvještavaju s Poljuda, uz sve simpatije ili antipatije prema nekima od njih, oni doista nisu Hajdukov problem.

Hajdukov problem su vlasnici medija, pravi i skriveni, koji sasvim otvoreno rade na rušenju modela u klubu i koji već desetljećima sve dobro što dolazi iz Splita i Dalmacije uredno bacaju u zapećak, a na naslovnice i u udarne i prijelomne vijesti guraju svaku zvizdariju s juga.

I ništa to nije slučajno, mogu to iz prve ruke najbolje posvjedočiti na primjeru medija na kojima sam i sam radio, pa prestao radit jer se narativ mojih suradnika i mene jednostavno prirodom stvari ne može uklopiti u takvu priču.

Hajduk mora iskoristiti svoj utjecaj i boriti se protiv toga, a ne otvarati front prema splitskim novinarima. Za primjer bi mogao uzeti slučaj Liverpoola i Suna, ne da mi se cijelu tu priču prepričavati, ako je slučajno ne znate, informirajte se, priča je fascinantna i može nam poslužiti kao primjer kako se brani ponos jednog grada.

Hajduk u svojim članovima i navijačima ima ogromnu snagu, a ti njegovi navijači to često zaboravljaju. Odavno sam napisao da bi navijači Hajduka trebali paziti što čitaju i što klikaju, jer svakim klikom i svakim uzimanjem određenih novina u ruke, makar i u kafiću, pomažu održavanju i uspjehu tih medija.

Toliko o tome, u nadi da ćemo se svi skupa opametiti, prestati novinare zvati crvima i okrenuti se onima koji odlučuju o tome što će biti objavljeno, zašto i kada, a pri tom ne mislim ni na urednike, da ne bude zabune.

Riječ dvije o samoj igri. Dobro je bilo jučer, ne treba biti preveliki genije za to zaključiti.

Osobno, opet kao da je Tudor čitao isti onaj komentar od četvrtka, pa pojednostavio stvari, svakoga stavio na svoju prirodnu poziciju i odmah je to puno bolje izgledalo.

Ono što je bitno je reći da Hajduk nema teoretske šanse ovako izgledati u kontinuitetu, barem ne sljedećih nekoliko mjeseci, zakonitosti su to sporta koje nije srušio nitko, pa neće ni Tudorov Hajduk.

I navijači na to moraju biti spremni, spremni na bolne i teške poraze, kojih će biti, jer ova igra je naprosto takva – puna rizika i baš kao što se može pobijediti 6-0, može se sličnim rezultatom i izgubiti ako stvari krenu loše.

Strpljenje i strategija, to je ono što očekujem, odnosno čemu se nadam.

Jer ovakav nogomet želim gledati, i želim ga gledati dovoljno dugo da igračima postane navika, pa će poraza biti sve manje a pobjeda sve više.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s