Leon Kreković: Sedmica za putokaz

Robert Matić / hajduk.hr

Ne volim pisati o mladim igračima, jer mnogi od njih su nakon prvih medijskih veličanja potonuli, i često im se radi medvjeđa usluga kad ih se gura u prvi plan, i uvijek se pokušavam držati po strani kad je takva praksa u pitanju.

Leona Krekovića sam prvi put vidio na terenu prije par godina, kada je ušao kao zamjena u drugoj momčadi Hajduka i nije trebalo puno nogometnog znanja da se vidi da mladi Kninjanin ima sve predispozicije za modernog napadača.

Ono što stvara problem u takvim pretpostavkama jest prijelaz u seniorski nogomet, jer na tim utakmicama bih dao ruku u vatru da će Šego biti novi Deranja, Nejašmić novi Busquets, a Delić novi Kalinić.

Kada bih napisao što sam promislio, tj. na koga me podsjetio Kreković bi ispalo da pretjerujem, i da mu stavljam preveliki teret na leđa, pa ću samo napisat da je šteta što Leon nema brata blizanca koji će brojem 9 zbunjivat protivnike dok igra beka, stopera, ili zadnjeg veznog, sve po potrebi.

I u tom grmu leži zec.

Naime, Šego je, po mojem skromnom sudu napravio slične greške kao Deranja, i ako iz toga izvuče pouke, možda za koji mjesec ili godinu zablista kao nekad konavoski Popaj, Delić možda, kao i Kalinić odbaci mladenačke mušice i baš kao solinski centarfor postane strah i trepet za golmane, a Nejašmić na treningu dokaže trenerima da ima mjesta u prvih 11 u bilo kojem sustavu.

A možda i ne, ali sve je na njima, na tome koliko će u sebi pronaći snage za posvetiti se nogometu i vlastitom napretku u potpunosti, samo rad preko granice normalnoga osigurava uspjeh u modernom nogometu i sportu općenito.

Isto vrijedi i za Krekovića, ako bude radio onoliko koliko je radio moj najdraži igrač koji je ikad nosio sedmicu u Hajduku, i njegov brat također, ne sumnjam da će ostaviti dubok trag u bijelom dresu.

Danas je Leon sjeo pred novinare i ostavio mi je dojam stvarno momka s obje noge na zemlji, spomenuo je kako je gol za Hajduk ispunjenje snova i moment koji će ostat doživotno u uspomeni, ali da je svjestan kako je pred njim puno rada te da će biti i uspona i padova u budućnosti.

Za mladića koji još nije napunio ni 20 godina dosta zrelo razmišljanje, kad je upitan za trenere koji su mu usadili nešto kroz njegov razvoj spomenuo je apsolutno sve koji su ga trenirali u prošlosti.

Da je spreman učiti je pokazao i kod prvog gola koji je postigao u subotu, rekao je novinarima danas da se u momentu kad je pomoćni sudac dignuo zastavicu sjetio prezentacije VAR tehnologije i doviknuo kapetanu da nastavi, što je za tako mladog igrača pokazatelj visokog stupnja koncentracije.

Kao osobni uzor je naveo Ronalda, i za konac mu mogu samo poželjet da se nogometu posveti kao Portugalac, a onda nema straha za njegovu budućnost.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s