Politika, pravo i pravda

Koliko puta smo čuli onu legendarnu floskulu da je nešto po zakonu? I koliko puta je objašnjeno da to ne znači da je nešto pravedno ili moralno, jer, na koncu konca, i robovlasništvo je bilo po zakonu.

I Vlado Gotovac je robijao nakon što je osuđen. Po zakonu. Baš kao i Nelson Mandela. A Hrvatska bi trebala biti demokratska zemlja, za razliku od Jugoslavije u vrijeme jednopartijskog sustava i Južnoafričke Republike u vrijeme apartheida

Nažalost, Hrvatska je još daleko od demokratskih standarda kojima su njeni građani stremili i zbog kojeg su se borili za rušenje starog sustava, a na koncu i nezavisnost. U Hrvatskoj, deklarativno demokratskoj zemlji, još uvijek je na snazi partitokracija, naslijeđe jugoslavenskog sustava u kojem je interes partije bio ispred interesa države i njenih građana.

Pa tako opet dolazimo do problema s hrvatskim nogometom. Postoji jedna grupa političara, ona iz Dalmacije, koja je deklarativno na strani svog biračkog tijela, protiv sustava koji vlada nogometom. I već dosta dugo slušamo kako će se oni zalagati, kako će oni tražiti, kako će oni utjecati.

Dame i gospodo političari! Vrijeme je da shvatite da živite u demokratskoj zemlji. Zemlji kojom ne vladate, nego čijem narodu služite. Plaćeni ste od hrvatskih građana da biste se borili za njihove interese.

Ukoliko imate zrno poštenja, pogledati ćete se u ogledalo i shvatiti da ste sluge nekom drugom. Shvaćate vi bolje od nas da se ništa neće dogoditi prepustite li stvar institucijama, baš kao što se nikad ništa nije ni dogodilo tim načinom, još je Winston Churchill to definirao.

U ovoj zemlji, stvari se još uvijek rješavaju političkom voljom. Mamić, Šuker, Vrbanović i svi ostali otišli bi i Zakon o sportu bio bi implementiran u sedam dana, samo da Plenković javno kaže da ih poziva da daju ostavke, odu zauvijek i pošalje pet ljudi koji će promijeniti sustav iz temelja.

Ako netko misli da kod Mamića i ekipe ima znanja, volje i sposobnosti da se pozovu na neke floskule oko nemiješanja politike u sport, taj je doista naivan kao francuska sobarica. Politika ih je dovela na ta mjesta, politika ih jedina može i skinuti s njih.

I zato, gospodo političari iz Dalmacije, postavite ultimatum. Do lokalnih izbora je još malo. Pokažite da ste doista dalmatinski političari i da brinete za svoju bazu. Zaprijetite centrali da će izgubiti vašu poslušnost ukoliko se ne suspendira kompletan HNS u kratkom roku.

I nemojte se pozivati na paragrafe, zakone, uredbe, aktove i procedure. Imate tu moć. Postavite se onako kako se postavila bratija iz HNS-a: ili mi ili oni.

E pa odaberite stranu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s