Valjanje u blatu

photo: robert matić / hajduk.hr

Stara maksima kaže da se s budalom ne isplati raspravljati, jer te budala prvo spusti na svoju razinu, a onda te dotuče argumentima.

Prije desetak godina, kad je Hajduk bio pred gašenjem, kritična masa navijača Hajduka se okupila oko tadašnje jezgre Torcide, pa počela borbu za ideale – poštenje, transparentnost, jednakost. O rezultatima se pričalo samo kao logičnoj posljedici poštenog i ispravnog pristupa upravljanju klubom, a svatko tko je bio svjestan stvarnosti znao je da se do toga ne dolazi preko noći.

Svi oni kojima odgovara močvara i lov u mutnom, a takvi u našoj tužnoj zemlji čine ogromnu i premoćnu većinu su tupili isključivo o rezultatima, uz ogromnu podršku većine medija, koji na koncu ipak stvaraju javno mišljenje, ma koliko se neki od nas trudili pisati i govoriti nešto sasvim drugo.

U deset godina svašta se događalo, a ono što je najgore jest da je puno onih koji su bili veliki sanjari i pokretači spremni jurišati na barikade – odustalo od cijele priče, bilo zbog zamora, bilo zbog života samog, a još je gore što je puno njih prihvatilo priču o rezultatu kao najvažnijem od svega.

Ne pada mi napamet uopće analizirati šizofrenu situaciju u kojoj se nalazimo nakon zadnje utakmice, gdje je činjenica jedino da bi Hajduk opet bio teško oštećen da nije bilo VAR-a, jer jedine dvije ozbiljne greške suca na utakmici su bile nedosuđeni prekršaj na Hamzi u prvom poluvremenu i nedosuđeni penal i crveni karton igraču Intera, što je pogreška koju je VAR srećom ispravio.

Već sam nebrojeno puta napisao da je greška počinjena onog trenutka kad se pristalo igrati ligu koja je neregularna, jer time je Hajduk pristao biti dio nepravednog sustava, i pristao na pravila igre koja nisu jednaka za sve.

Sve nakon toga je valjanje u blatu u koje smo uvaljani, dokazivati tko je više oštećen i tko je pošteniji je potpuno besmisleno i nevažno.

U međuvremenu su Hajduka i ljudi koji ga vode uvaljali u nekakve pregovore s politikom i mordorskim vođama, koje daju štofa svima onima koji se upiru dokazati kako je Hajduk, eto, isti kao i drugi i samo se bori za sebe, a ne za pošteni nogomet.

Teška je to i tužna priča, u kojoj nema nevinih, na koncu, upitno je koliko je uopće moguće ostati ispravan u zemlji u kojoj valjda devedeset posto kapitala drže oni koji su do njega došli ratnim profiterstvom ili suradnjom s korumpiranim političarima.

Većina tih tipova su sada ugledni građani, i nije uputno razmišljati o tome kako su zaradili „prvi milijun“, a ne treba imati iluzija da je negdje drugdje puno bolje.

Sve se vrti oko tog prokletog novca, pa je malo ostalo od emocije i ljubavi u nečemu što bi trebalo biti samo igra i zabava za one koji vole sport.

Spustile su nas budale na svoju razinu, pa sad mi tako raspravljamo hoće li se Vušković prodati za ovoliko ili onoliko, umjesto da pričamo o njegovim kvalitetama, fokusirani smo na drugo mjesto, (eeejjj, drugo mjesto?!) umjesto da razmišljamo o sveukupnom napretku kluba koji ima potencijal za koju godinu postati i ostati dominantan zapravo zauvijek.

Meni je, kao nekome tko doista sanja klub koji će predstavljati isključivo one ideale koje je Miljenko Smoje provukao kroz „Velo misto“ – drugarstvo, čojstvo, poštenje, zaštita slabome, prkos moćnome – teško Hajduka promatrati kao obični navijač, a još teže biti novinar koji će se baviti taktikom, greškama na terenu, kada ne postoje osnovni preduvjeti za normalno sportsko natjecanje.

U Hajduku stvari nisu posložene kako treba, i to se reflektira na teren, to je u najkraćim crtama ono što je osnovni problem.

Meni, kao i većini onih koji se ustaju i liježu s Hajdukom, recimo, nikako nije jasno da Nejašmić nema mjesta na terenu.

Ne pada mi napamet ulaziti u tu analizu, jer uvijek ću braniti trenerovo pravo da bira momčad po svojem nahođenju.

Ono što mene muči jest pitanje koje sam postavio svakom faktoru u klubu u zadnjih već previše godina – zašto Hajduk još uvijek nema sportsku strategiju? Zadnji odgovor kojeg sam dobio od predsjednika je bio da ćemo je napokon dobiti negdje ovih dana. Pitanje je postavljeno u siječnju, odgovor je bio – sredinom godine. Živi bili pa vidjeli.

Poanta je da bi u toj strategiji bilo jasno određeno tko i kako može igrati i tko i kako odlučuje o forsiranju mladih ili stranih igrača, a trener bi bio dužan slijediti tu strategiju.

Smatram da je to pitanje svih pitanja unutar kluba i neću odustat od njega dok radim ovo što radim, sada opet volonterski, jer u mainstream medijima nema mjesta za one koji činjenice ne prilagođavaju interesu izdavača ili sponzora.

Da se vratim na osnovnu misao ovog nemuštog teksta – Hajduk se koprca u tuđem blatu, bez ikakvog razloga i bez jasnog stava prema vani oko osnovnih problema hrvatskog nogometa.

Ono što me možda i najviše žalosti je gubitak kritične mase onih koji su spremni zaštititi klub od toga, jer dojma sam da su čak i nadzornici, odabrani prvenstveno na osnovu svojih predizbornih obećanja o nepopustljivosti prema nogometnom Mordoru, upali u zamku čitanja mainstream medija i razmišljaju samo o rezultatu.

Ona zadnja crta obrane – Torcida – već se duže vrijeme (moj je osobni dojam) puno više bavi svojim internim zanimacijama – svojom ultras pričom i nekim bespotrebnim dokazivanjima, nego samim Hajdukom.

Mogu se samo nadati da će doći opet neka generacija mladih navijača koji će tvoriti kritičnu masu što će Hajduka svim silama htjeti izvući iz blata u koje je uvaljan, bez obzira na cijenu, jer ideali jednostavno moraju biti važniji od svega drugoga.

Hoće li Hajduk biti prvak dogodine ili za pet godina je neizmjerno manje važno od toga hoće li Hajduk biti klub svojih navijača, koji će predstavljati svoj grad, svoju Dalmaciju i svoju Hrvatsku na način da će svi oni uvijek moći biti ponosni na njega.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s