Inati se, Slavonijo!

foto: robert matić / hajduk.hr

„Osijek je miran grad, imamo korektne navijače, nikad nije bilo ozbiljnijih incidenata, a vjerujem da će tako biti i sada.“

Tako je trener današnjeg Hajdukovog suparnika odgovorio na pitanje novinara koji ga je pitao da prokomentira novinarsko spominjanje neprijateljske atmosfere i grube momčadi koja dočekuje Hajduka u Gradskom vrtu.

Naravno, u duhu načina na koji se kroji javni diskurs u lijepoj našoj napaćenoj zemlji, prebačen je fokus na navijače, spominjanjem kako su njihovi navijači korektni, o čemu mi ne pada na pamet pisati, jer smatram to besmislenim.

Važan dio pitanja o kojem je riječ i na koje se reagiralo iz Osijeka je bio neprijateljski gard i grubost igrača i vodstva Osijekove momčadi, a ključan dio onaj o sudačkom toleriranju istoga.

Opisati ću samo jednu scenu, meni tako imanentnu atmosferi u Osijeku kad igra Hajduk;

Prvo je kolo prošle sezone, u Osijek je stigao Hajduk, čiji su igrači nosili crni flor u čast nedavno preminulom Oliveru Dragojeviću.

Početkom drugog poluvremena, točnije u 55-oj minuti, Pero Bočkaj je pucao, Tomislav Duka obranio, a na kratko odbijenu loptu stigao malo prije natrčalog Hajradinovića, koji ga udara po ruci i ubacuje loptu u mrežu.

Fran Jović sudi prekršaj za Hajduk, a klupa Osijeka toliko žučno protestira da jedan od pomoćnika dobiva crveni karton. Inače, Tomislavu Duki je tim udarcem slomljena ruka, a možda i uništena karijera.

Hajradinović ne dobiva nikakav karton, a kasnije realizira jedanaesterac za domaćine koji je suđen nakon što je Bočkaj napravio prekršaj na Lopezu u Hajdukovom kaznenom prostoru.

Igrači Osijeka u toj utakmici dobivaju sedam žutih i jedan crveni karton, a dojam je da gospodin sa znakom HNS-a koji se voli tužiti s trenerima zapravo propušta dati barem još toliko.

Ne pada mi na pamet vraćati se dalje u prošlost niti gledati u tuđa dvorišta, Osječani imaju svoju priču i mogu im samo zaželjeti sve najbolje, u nadi da će pronaći svoj vlastiti put, neovisan o sumnjivim likovima iz centara moći koji Slavoniju vide isključivo kao svoje polje za eksploataciju, bilo da im je sjedište na istoku, zapadu ili sjeveru.

A momčadi Hajduka iskreno želim da preuzme gard svojeg trenera i da izađe na teren onako kako to žele Hajdukovi navijači, koji su uvijek korektni, baš kao i Osijekovi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s