Dosta, dosta, dosta!!!

Ok, sad bi stvarno bilo dosta.

Dobio sam poruku od čovjeka kojeg izuzetno cijenim, čovjeka koji je dušom i srcem uz projekt. Kaže on meni: „Lipo mi zabavljamo javnost našim internim sranjima. Prozivamo jedni druge, svađamo se i svakodnevno otvaramo nove međusobne frontove. A neprijatelji gledaju i uživaju.“

Baš o tome razmišljam zadnjih tjedana intenzivno.

Izgubili smo medijsku bitku, izgubili smo puls javnosti. Puno puta sam spomenuo da nikad ne treba prestati udarati po nepravilnostima, jer oni koji žele rušiti ovaj projekt imaju cijelu državu iza sebe.

Ovu tužnu državu, za koju su krvarili oni koji su danas tužna i šutljiva većina, dok se glasna manjina koja danas vlada ovom zemljom bogatila legaliziranom otimačinom i pljačkom.

U međuvremenu je postalo normalno da Lokomotiva igra prvu ligu. O tome više nitko niti ne piše niti govori. U međuvremenu je postalo normalno da suci odrađuju posao po zadatku. Pa prebrojte samo dosuđene i nedosuđene penale za Hajduk u ovoj jadnoj i tužnoj sezoni.

I znam da nije to najvažnije, jer mi smo loši, ali ajmo ipak to spomenuti kao faktor. Jer faktori su to koji su u jednadžbi već desetljećima.

A mi smo postali žrtve njihove „zavadi pa vladaj“ politike.

Počeli smo sumnjati jedni u druge, počeli smo izražavati mišljenja samo da bi dokazali svoju moralnost i ego, ne razmišljajući o onom ključnom u svakoj akciji i reakciji koju poduzimamo u životu.

Cui bono?

Tko profitira?

Što svatko od nas ima kad iznese mišljenje o radu kondicijskog trenera kluba na nekom zakutku interneta, a u stvarnom životu taj netko od nas nema pojma o fizičkoj pripremi. Ili čak i ima, možda je i profesor kineziologije, ali zapravo nikad nije vidio ni jedan trening tog kondicijskog trenera?

Kakav profit Klub U Kojeg Se Svi Zaklinjemo ima od toga?

Postoje mjesta i postoje ljudi koji su zaduženi za svaki segment oko kluba.

Mi navijači smo tu da budemo navijači.

I vrijeme je da se vratimo na tribinu, i da navijamo za Hajduk.

Bio bih bogat kad bi za svaku osobu koja mi je rekla svoje rješenje za Hajduk dobio kunu.

Moramo prestati s međusobnim svađama, moramo prestati vjerovati u zavjere i moramo postaviti stvari nazad na svoje mjesto.

Navijači moraju navijati.

Članovi moraju odabrati nadzorni odbor.

A sad jedna ključna, (ubio bi me prof, Žanić koji mi je predavao stilistiku na novinarstvu za ovo, ali moram) NAJKLJUČNIJA stvar.

Nadzorni odbor kao takav bi trebao biti najnebitniji dio kluba.

I nikako to da shvatimo.
Nadzornike ćemo ili birati mi, članovi, kako je jedan mladi političar, pače i gradski vijećnik rekao: ja koji pojma nemam o nogometu, koji nikad nisam vodio klub, ja moram birati vodstvo kluba.

Za početak, to nije vodstvo kluba, To su članovi Nadzornog Odbora kluba.

A drugo, alternativa tome da nadzornike biramo mi, članovi jest da ih biraju političari. U ovom slučaju gradski vijećnici, dakle opet ovaj isti tip koji kaže da on kao član pojma nema o sportu ni o nogometu ni o vođenju kluba.

A te gradske vijećnike su opet odabrali građani koji pojma nemaju ni o vođenju sportskog kluba ni o vođenju grada ni o sustavu imenovanja za Nadzorni Odbor Hajduka.

Razlika je to što je interes političkih stranaka, jer budimo otvoreni, one odlučuju, a ne jadni gradski vijećnici, dijametralno suprotan od interesa građana.

Ali vratimo se mi na Hajduk.

Nadzorni Odbor bi trebao biti nebitan, i nema razloga da radimo histeriju od toga.

Neće Nadzorni Odbor ništa revolucionarno napraviti što uprava Hajduka ne može napraviti već sad.

Ključno je tko će biti u upravi Hajduka, ključno je tko će biti u vodstvu sportskog segmenta kluba, ključno je tko će voditi marketing, tko odjel za članstvo, tko financije, tko akademiju, tko prvu momčad, tko zdravstveni sektor, tko odjel za odnose s javnošću.

Ključno je na koncu KAKO će se sve to skupa međusobno stopiti u jedno, kroz jedan zajednički cilj, kroz transparentno poslovanje, bez histerije, s radom od desetak sati dnevno, i samo u interesu Hajduka.

Nitko u klubu i oko kluba ne sije imati figu u džepu.

Ništa osim interesa Hajduka ne smije biti važno.

I zato, ajmo prestati s glupostima i dokazivanjem svojeg ega, moralnosti prvo mi, članovi i navijači.

Ajmo prestati znat sve o klubu i ljudima o njemu, jer pojma zapravo nemamo.

Prestanimo misliti tuđom glavom.

Evo, uzeti ću primjer Brkljače.

Ja osobno pojma nemam kakav će on biti skaut.

I jasna mi je histerija koja je stvorena oko toga. Zapravo i nije, ali ajmo za potrebe teksta započet tako.

A sad zamislimo da Hajduk ima medijsku podršku kakvu bi trebao imati.

Zamislimo da je prije mjesec dana izašao intervju recimo u Jutarnjem Listu, u kojem bi Mario Brkljača rekao kako je bilo divno raditi kao glavni skaut za Istočnu Europu za Španjolce. Pa da je u tom razgovoru spomenuto kako je socios model u Španjolskoj uobičajen, i da bi on baš volio svoje znanje pokazati u takvom sustavu, jer na koncu bivši je igrač Hajduka i podržava taj model.

Pa da je par dana nakon toga spomenuo nered u hrvatskom nogometu i da želi svoje znanje uključiti u jedino zdravo tkivo koje taj hrvatski nogomet može raščistiti.

Jer, evo, da je netko na bilo koje mjesto ponudio Marija Stanića, svi bi bili oduševljeni. A ima manje iskustva u tom poslu od svog imenjaka Brkljače.

U kritici predsjedniku Huljaju sam napisao da je dojam nečega što se radi često važniji od onoga što se radi.

To je, nažalost tako, a mi ostavljamo grozan dojam.

I onda još, ovakvi kakvi jesmo, pogoršavamo ga svakom prigodom.

I zato, izađimo na izbore i odaberimo najbolje, ali ti momci koji će doći tamo moraju shvatiti da je ključno da budu nevažni i nepoznati. Ne želim ih ni čuti ni vidjeti.

Želim da sustav u klubu iznjedri red rad i disciplinu koji će donositi rezultat.

I želim da se mi vratimo na tribinu i prestanemo znati sve.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s