Dajem ti srce, zemljo moja…

 

Razmišljao sam o drugačijem naslovu ovog toka misli koji se u meni kuha već mjesecima. Prvi naslov je trebao biti „amputacija vlastite utrobe na živo“, ali kako se pojavila ova kampanja oko tretmana žena u hrvatskim bolnicama, smatrao sam da bi bilo ipak malo deplasirano.

Vrijeme je za osobnu retrospektivu, koju inače pišem na osobnom profilu početkom studenog, a ove godine, s dobrim razlogom, ovdje, na svojem portalu, i na FB stranici svojeg portala.

Zašto početkom studenog – pa jednostavno, to je moj mjesec – mjesec u kojem sam se rodio, mjesec u kojem se rodio moj otac, mjesec u kojem sam se prvi put u životu oženio, mjesec u kojem sam, na koncu i pokrenuo ovaj svoj portal.

Sutra, na Dan mrtvih, biti će dvije godine da radim ono što volim. (ponovit ću se od lani – rođeno na Dan mrtvih – kako sam uopće mogao očekivati nešto dobro iz toga)

Da, ukrao sam ovo Holigi, nekako se poklopilo da je taj pravi portal, za razliku od ovog mojeg poluportala rođen dva dana ranije, pa mogu malo prepisati od njega uvijek.

Raditi ono što voliš je najljepša stvar na svijetu. Posebno kad od toga možeš živjeti.

Prije dvije godine, kad sam počinjao, imao sam obiteljski sastanak sa svojom zakonitom, sjeli smo, prebrojali novac koji imamo, novac koji će doći i novac koji može doći.

I dali smo mi dvije godine da radim ono što volim. Neću ulaziti u razloge te odluke, mogu vam samo ukratko reći da prije dvije godine nisam bio u psihičkom stanju u ovoj zemlji raditi išta drugo osim onog što volim.

Plan je bio da nakon dvije godine sjednemo i vidimo gdje sam s tim projektom. Dvije godine smo si dali za rok da taj projekt postane barem toliko profitabilan da pokriva svoje troškove.

Nismo došli do toga. Mojom krivicom najvjerojatnije, jer nisam nikad znao trčati za sponzorima i novcem. Ja sam od onih kojima je draže da Rico falije, nego da ga Tonči stavi.

Mislim da su ove dvije godine bile prekrasne. Zahvaljujući ovom portalu, dobio sam priliku surađivati s ljudima s nogometplusa, prvi put u životu s ljudima kojima kao ni meni lova nije na prvom mjestu.

Četrdeset i peti je ovo moj studeni, četrdeset i četvrti cijeli. A treći već studeni ovog portala.

I ne želim gledati unazad, ne želim zahvaljivati nikome osim svojoj zakonitoj koja je trpila sa mnom sve moje neprospavane noći zbog „tog mojeg“, sve moje teške trenutke i sve moje blesave ideje u tom dobu.

Radio sam ovo samo radi sebe, smatrao sam da dugujem sebi da pokušam nešto drugačije i nešto baš svoje.

Nakon dvije godine mogu reći da sam, baš kao što i neslužbeni epitet koji ide uz mene – poluuspio.

Jer ne mogu stranicu koju prati gotovo 12 tisuća ljudi i koju se klikne stotinjak tisuća puta mjesečno nazvati neuspješnom.

A ne mogu ni projekt na kojeg trošim dosta novaca, a od njega ne zarađujem ništa nazvati uspješnim.

U svemu tome, vi koji me čitate, bili ste mi u isto doba najveća potpora i najveći teret. Zvuči to kao otrcana fraza, ali nije.

Svi smo mi krvavi ispod kože. Ja ovo doista radim samo za sebe i za nešto što smatram svojom dužnošću, jer znam da imam talenta za pisanje, a kažu da je potraćeni talent najtužnija stvar na svijetu.

Međutim, kada nemate nikakvu plaću ni službenu potvrdu onog što radite, reakcije drugih su – htio ja to ili ne – jedino mjerilo onog što radite.

A vaše reakcije su tipično splitske. Mi u Splitu imamo jednu odvratnu karakteristiku kao ljudi.

Kad nekog volimo, ne znamo mu to pokazati, a kad nekog ne volimo ne znamo mu to sakriti.

A mene je počelo strašno bolit sve ovo što se događa oko kluba i sve ovo što se događa i što čitam na svojoj stranici.

I zato je vrijeme da nađem novi posao.

Posao za koji ću biti plaćen, pa me neće biti briga što će tko reći.

A Dvanaesti će živjet onoliko dugo koliko ja budem imao snage za pisat ga.

Sritan mi rođendan.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s