Odgovornost

 

Od kad se bavim ovim poslom, a to je sad već respektabilan zbroj godina, naučio sam neke stvari, i srećom ih uspješno primjenjujem.

Jedna od odluka koje sam donio jest da neću pisati osvrte na utakmice nakon istih, nego jutro kasnije. Kako sam na utakmicama navijač, teško je hladne glave sjesti i napisati smislen članak o viđenome neposredno nakon istih. Divim se svojim kolegama novinarima koji to mogu, jer znam koliko koncentracije i blokiranja emocija je potrebno za to.

Uglavnom, da sam sinoć pisao ovaj članak, Kopića bih stavio na raketu, zbog par krivih (pred)postavki, Caktaša bih poklonio Dinamu, a Ivanovskog poslao na U ulaz da zabavlja djecu. Uz sve to nadzornike i gradonačelnika bih stavio u zatvor zbog (ne)posjedovanja trave. (sad idu aluzije o Ultrašima, travi, umjetnim supstancama, koje ću preskočiti)

Sreća, prespavao sam.

Realno gledajući, Hajduk je jučerašnju utakmicu trebao dobiti s otprilike 5 golova razlike. Čak i s ovako neuvjerljivom igrom. Zbog kvalitete, zbog količine trke, zbog svega onog što smo znali i ranije. Zbog čega smo i mi koji smo najavljivali utakmicu očekivali nešto tako, a zbog čega su i kladionice, na koncu, dale koeficijent koji jesu, a one jako rijetko griješe.

Ono što je potrebno, jest analizirati razloge zašto to nije završilo tako, ne zato što je jučerašnji rezultat nekakva tragedija ili neuspjeh, on je sasvim dovoljan za prolaz, šteta je samo što se nije isti osigurao već jučer, pa da se u ovom ritmu utakmica koji Hajduka očekuje poneki igrač može i poštedjeti napora u uzvratu.

U Hajduku puno toga ne štima.

Pri tome ne mislim isključivo na momčad, koja je samo finalni proizvod. Napredujemo, da, klub se ustrojava, radi se s mladima i ne sumnjam da će sve to izaći na dobro za koju godinu. (po tisućiti put pišem da je sezona 2020/2021 ta koja bi trebala biti ta, čisto matematički gledano)

Da bismo se popravili, treba sagledavati greške koje se događaju i treba na njih ukazivati da bi ih se ispravilo.

Da, postoji objektivna činjenica da je Hajduk gost na vlastitom stadionu, i da nema utjecaja na neke procese. Međutim, meni se čini da je ugovor s Ultrom potpisan prije pet godina, da je potpisan na još četiri ili pet, čini mi se da postoje neke stavke oko travnjaka, bar koliko mene sjećanje služi. (ako su lagali mene i ja lažem vas)

Pa majkumu, hoće li netko preuzeti odgovornost što ni ove godine stvar s travnjakom nije riješena na vrijeme? Jer to su osnovne postavke nogometnog kluba. Travnjak. Čak ga i Jadran iz Supetra ima. Hajduk ga trenutno nema. Netko za to treba odgovarati, gospodo nadzornici. Smijenili ste hrpu trenera, smijenili ste pola kluba, a na koncu niste u stanju osigurati travnjak.

Mogao je Hajduk biti domaćin i u Dugopolju ili Beču, sasvim svejedno. Ali mora igrati na travnjaku. Imali ste dovoljno vremena da se pripremite, pet godina traje ta priča, i umjesto da se našlo rješenje, primjenjuje se tipično hrvatski model, bit će što bude, odnosno, u ovom slučaju doslovno „čekaj, magare, da trava naraste“.

Hajduk nije takav klub i ako niste u stanju riješiti tako jednostavan problem, uhvatite se lakših sustava od Hajduka.

Što se tiče same igre, postavki i što se tiče trenerske ruke, konstantno zagovaram tezu da u svlačionici mora biti samo jedan gazda i da to mora biti trener. U Hajduku je to u ovom trenutku nemoguća misija. Da dođe Steven Seagal i da ih mlati i hipnotizira, ne bi mu pomoglo, s obzirom koliko se brzo stvari mijenjaju na kolodvoru Poljud.

Jednostavno, ne mogu kriviti trenera Kopića za nedostatak vizije i autoriteta kad nije dobio ni osnovne pretpostavke za kvalitetan rad. Nema travnjak na kojem može igrati i nema kontinuitet u momčadi da bi na pravi način utjecao na igrače.

Nesrazmjeri unutar kluba su očiti. Imam osjećaj da su neki zaboravili u kojem klubu igraju, rade ili upravljaju njime. Imam osjećaj da je pojedince prebacilo i da misle da je njihova fotelja važnija od kluba.

To tako ne ide.

Ova sezona neće biti ništa drugačija od zadnjih nekoliko, da budemo načistu s time. Vrijeme je da se donesu neke odluke vezano za sportsku i financijsku politiku, jer nema konstante, a to je bolno i opasno.

Jer samo konstantnim ponavljanjem dobrih stvari i ispravljanjem loših može se doći do uspjeha. A ja vidim da se mnoge loše ponavljaju, što je naprosto nedopustivo.

Što se momčadi i same igre tiče, jučer smo možda svi i očekivali bolje i više, ali prva utakmica, pa još po ovom i ovakvom terenu u kojem je samo kravlja balega nedostajala da slika bude kompletirana, nije i ne smije biti mjerilo.

Naš put, onaj koji je najvažniji, počinje u nedjelju u Osijeku. Igraš protiv protivnika po mjeri, na travnjaku koji dopušta igru, protiv momčadi koja je na istom mjestu što se spremnosti tiče, pa da vidimo gdje smo.

Nakon te utakmice će biti puno toga jasnije.

A do tada, doista smatram da netko za neke propuste mora preuzeti odgovornost.

Sto puta je ponovljeno da je nedopustivo imati sustav u kojem sve ovisi o jednoj ili dvije figure.

Maknuo se predsjednik i očito su se na operativnoj razini pojavili problemi i propusti. Netko za to mora odgovarati – ne za smjenu predsjednika, dapače – ona sama je bila neminovna, ali mora odgovarati za činjenicu da nismo u klubu imali ljude koji će kvalitetno odraditi operativni dio posla.

Ili smo ih imali, ali nisu bili dovoljno kvalitetni, sasvim svejedno.

Izgradite taj sustav već jednom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s