SKINI ŠEŠIR, ANTE

Ovako piše Ante Tomić u svojoj kolumni:

“Razumijem ipak zašto se Janica Kostelić osjetila pogođena jer ona ne želi biti neprijatelj i izdajica. Nju su, naprotiv, vrijeđali ljudi od kojih je očekivala naklonost, koje je smatrala svojima. Bili su to odani glasači desnice, stopostotni, nerazrijeđeni Hrvati koji inače kamenuju pedere i razbijaju ćirilične natpise. Neprosvijećena rulja koju je HDZ brižljivo uzgojio, čiju je zadrtost usrdno poticao. Oni su naši najodaniji sinovi, najbolje što imamo, sol naše zemlje.”

Užasno puno nerazumijevanja od nekoga tko bi, kad već piše kolumnu, trebao dobro poznavati određene činjenice prije nego daje svoje mišljenje o nečemu.

Jer ukoliko je mišljenje temeljeno samo na pretpostavkama i generalizaciji stvorenoj u glavi određene osobe, onda kolumnu može pisati i svaka baba s pazara, bez uvrede babama s pazara, ili štajaznam, Joško Čelan, Mate Baturina, ili čak i Tihomir Dujmović.

Jer na toj je razini ova kolumna Ante Tomića. Ali dobro, dikod uđe, dikod ne uđe, rekao je svojedobno gorespomenuti centarfor Hajduka.

Pa idemo redom: kaže Ante da su Janicu vrijeđali odani glasači desnice. Isto tako bih ja mogao bez ikakvog problema napisati da su to bili vjerni Markovinini glasači. Kad bih bio neinformiran.

Kako si utvaram da nešto znam o nogometnim navijačima, kao prvo znam da dobar dio njih uopće nisu glasači, jer su za početak – maloljetni. Da se Ante potrudio odraditi barem dio svog posla, kad već nema novinare nižeg ranga da to rade za njega kao oni u filmovima, pročitao bi nešto vijesti, nešto policijskih izvještaja, pa saznao to i sam.

Drugo, ja iz iskustva znam da one najzagriženije navijače Hajduka politika u principu ne zanima. Ima i iznimaka. Pa se mogu okladiti da je među onima koji su vikali svašta gospođi ministarki bilo simpatizera svih opcija.

Međutim, to je potpuno irelevantno za ovu priču. Mogao se Ante raspitati među onim navijačima koji su politički aktivni, a blizu su nekoj lijevoj opciji, mogu mu ih preporučiti sasvim dovoljno.

Nerazrijeđeni Hrvati koji inače kamenuju pedere (pet dana zatvora za Antu) i razbijaju ćirilićne natpise“, kaže Ante.

Što reći? Ante, među navijačima Hajduka ima onih koji će ti (isprika što ne persiram, ovako mi je stilski ljepše, baš kao što „nerazrijeđeni Hrvati“ stilski bolje izgleda od notornih „Velikih Hrvata“) na ulici dobaciti svašta, a ima i onih koji će te od njih braniti.

Van Poljuda, van priče o Hajduku, mi smo jedan najobičniji presjek društva. Ima među nama svakakvih tipova, ima i nerazrijeđenih Hrvata što razbijaju ćirilićne ploče, ima i onih koji pišu ćirilicom, ima čak i pedera. Ima i onih koje nije briga za politiku, ima onih koji čitaju tvoje kolumne, ima i onih koji slušaju Bujaneca.

Oni koji su vrijeđali gospođu ministarku vrijeđali su je zbog Hajduka, Ante. Ne ni zbog HDZ-a, ni zbog SDP-a, ni zbog ćirilice, ni zbog pedera. Da sam ja slučajno bio na trajektu, vikao bih i ja, bez ikakvog problema. A eto, ja sam baš razrijeđeni Hrvat, čak i doslovno, jer imam i baku Slovenku.

Oko jednog se mogu složiti. Postoji sol ove zemlje koju je HDZ, u suradnji sa SDP-om i svima ostalima uzgojio. Zadrti tipovi koji nam vladaju zemljom. Koji imaju samo jednu svetinju, a to im je novac. Kune, lova, šuška, melodija.

A ti si, Ante, našao za shodno izvrijeđati one koji se protiv takvih bore. Gorim rječnikom no što su ga oni rabili u protestu protiv gospođe ministarke.

A ako među mladim momcima iz Torcide ima neprosvijećene i zadrte mase, to je samo zato što u cijeloj Hrvatskoj imamo puno neprosvijećene i zadrte mase. Jer, kao što rekoh, navijači Hajduka su presjek društva.

I problem je, Ante dragi, što čak i oni imaju pravo na to da budu prosvijetljeni i informirani. Pa ti odaberi hoćeš li pomoći da budu prosvijetljeni i informirani, ili ćeš ući u kolo sa solju hrvatskog naroda, s političarima kojima odgovara da ima zadrtu masu.

Hoćeš li im pomoći da pametnije artikuliraju svoj bijes prema strukturama, ili ćeš ih etiketirati i vrijeđati, i tako ih učiniti još bjesnijima. (Je li to uopće riječ?)

Vidiš, Ante, često sam u razgovorima s navijačima Hajduka isticao važnost političkog odabira, važnost razumijevanja stvari, pa često koristio i citate iz tvojih kolumni pri tom.

A sad si svima onima koji tvrde da su svi ti i lijevi i desni potpuno isti dao odličan argument. Jer si napisao nešto čega se ne bi posramili raznorazni bardovi kolumnizma u Hrvata.

Jer, na koncu, Ante, izgleda da si ti ipak od onih koji na crtežu ispod naslova vidi samo šešir. Za vidjeti više treba gledati srcem, a ne samo onim pod vlastitim šeširom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s