SINDROM PETRA PANA

“Sindrom Petra Pana (engl. Peter Pan Syndrome) najčešće se javlja u muškaraca, dok je u žena nešto rjeđi. Taj sindrom karakterizira žudnja za slobodom i užicima te strah od okova i vezivanja.”

Tako kaže stručna literatura. A što svi oni koji odrastu učine kad shvate da je gotovo sa slobodom i užicima? Nastave uživati u njima kroz svoje potomke.

Što još kaže stručna literatura po pitanju ovog sindroma?

“Neki autori ističu da je za razvoj sindroma Petra Pana ključan upravo prezaštitnički odgoj. Naime, roditelji koji previše štite i premalo potiču na samostalnost zapravo svojoj djeci kontinuirano šalju poruku da se nisu sposobna sama pobrinuti za sebe, nego to oni moraju učiniti za njih.

I iako to ponajprije proizlazi iz strahova samih roditelja, a ne iz svjesnog uvjerenja da je njihovo dijete bespomoćno, oni mirniji, poslušniji, manje pustolovni (a što bi bile neke urođene karakteristike, tj. crte temperamenta) s vremenom će u to povjerovati te će takvo uvjerenje postati dio njihove osobnosti i u odrasloj dobi”

Ne pada mi na pamet polemizirati sa stavovima Milana Rapaića, jer on apsolutno ima pravo na svoj stav, a na koncu, sam je u interviewu detektirao ključan problem hrvatskog nogometa, a posredno i svog izlaganja:

“Kod nas su neki čudni ljudi. Odlučuje se po čudnom kriteriju u našem nogometu i svi tjeraju neke svoje osobne interese.”

Moj otac je u svojoj sedamdesetoj godini, pa je prije neki dan, kada je u razgovoru neprikladno spomenut njegov sin, inače besprizorni polunovinar koji potpisuje ovaj tekst, skočio je na zadnje noge i bio spreman učiniti svašta što penzioneru u njegovim godinama nije primjereno.

Očevi će svašta učiniti za svoju djecu, ali objektivni neće biti nikad, i zato ne uzimam ovaj Mikijev interview kao nešto loše, dapače.

Volio sam ga i volim ga, baš kao i neke druge sportaše jer je bio genije na terenu, a kakav je van njega, nikad me nije zanimalo. Niti mi je nužno simpatično kada se nečije mane van terena od strane novinara prikazuju kao vrline.

Nego, hajdemo mi analizirati kakav je to Hajduk doista. Je li dobar kao što bi se dalo zaključiti iz medija zadnjih dana, je li loš kao što bi se dalo zaključiti iz medija prije samo dva mjeseca, ili nije ništa od toga?

Uopće ne želim davati taj sud, niti sudjelovati u raspravi oko toga. Mene zanima je li Hajduk na pravom putu.

Jer isti je to Hajduk od prije nekoliko mjeseci, a i tada sam se pitao iste stvari. Predsjednik je tu godinu dana, svi ovi koji su došli nakon njega su tu jako kratko, a prave ocjene ćemo moći dati nakon dvije ili tri godine njihovog rada.

Sve drugo je gatanje i povlađivanje trendovima. Do tada, ja nemam ništa pametnije za napisati osim toga da nemam razloga sumnjati u dobre namjere ljudi koji vode Hajduk.

Za sve ostalo, tu smo mi novinari, veterani kluba i svi oni kritičari koji će analizirati zašto je nešto u Hajduku dobro, a zašto ne.

Ali sama ta dobra namjera je ogroman napredak za klub.

Na koncu, riječ ili dvije o utakmici u Rijeci.

Atmosfera koja je pripremljena je takva da će u slučaju poraza (koji je uzgred budi rečeno sasvim realno očekivati) opet sve biti katastrofa i loše i falit će nam još samo jedan gazda da dohvatimo Rijeku i Dinamo.

Moje razmišljanje je jednostavno. Momčad je u zadnjih nekoliko kola pokazala da može kad hoće. Ako ostvari rezultat u subotu, očekivanja će s pravom porasti.

Međutim, svejedno nećemo biti prvaci dogodine. A vjerojatno ni one sljedeće.

Ali ako ćemo odlaziti na Rujevicu i Maksimir s očekivanjima kao od ove subote, to će značiti da smo na pravom putu.

A Milanu Rapaiću samo jedna poruka, bez namjere da polemiziram;

Meni jesi, i ostati ćeš Hajdukov Petar Pan, čovjek koji može i letjeti terenom kad misli sretne misli.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s