LOST IN TRANSLATION – PART II

Besprizorni novinar (uputa za korištenje: uvijek kad napišem “besprizorni novinar” – mislim na sebe) koji potpisuje ovakve članke bio je prvi koji je zavapio da se Joanu Carillu pronađe prevoditelj sa španjolskog, jer je vidio da iz katalonskog trenera kipti želja da kaže puno toga pametnog, a na engleskom jeziku to jednostavno ne može.

Danas je po prvi put moj tadašnji savjet i poslušan, (da, prekidam pisanje o sebi u trećem licu, odvratna mi je ta navika) a ja sam u međuvremenu promijenio stav, čak i prije današnje press konferencije, ali ne radi prijevoda kao takvog, jer svi koji iole razumiju nogomet znaju što je pjesnik htio reći pa da govori na ne znam kojem jeziku.

Naime, upitan je uopće smisao redovitih press konferencija kao takvih. Forma je to koja ima smisla samo u određenim situacijama, ali u vrijeme strogo kontroliranih istupa koji se pripremaju u radionicama PR agencija, ovakvo druženje polako gubi smisao.

Novinari su nekad u Hajduku bili sudionici, pa su se te press konferencije održavale na dnevnoj bazi gotovo svakog jutra. Bila je to prigoda da se splitski novinari nađu s nekim iz kluba, popričaju malo službeno, malo neslužbeno, onako, po domaću.

Imalo je to svojih prednosti, ali i svojih mana, jer bilo je puno funkcionera koji su imali svoje agende, a bilo je i novinara koji nisu baš uvijek poštovali nepisani kodeks po kojem se informacije dobivene neslužbeno jednostavno ne koriste dok ne postanu službene.

Sada je to u našem klubu organizirano po uzoru na velike klubove i primjerenije vremenu. Poziv se dobija elektroničkom poštom dan ili dva ranije, satnica se poštuje u minutu, nema više upadanja u riječ i držanja monologa, nego se dobije mikrofon i postavlja se pitanje.

A sam klub već nekoliko minuta nakon okončanja, snimku pressice objavi na svojim stranicama.

Pa je često zabavno čitati kako je koji medij kasnije prenio izrečeno i uspoređivati sa snimkom. I što je izvukao u naslov, još važnije.

A oni koji sjede pred novinarima su dobro pripremljeni, osim ponekog novaka kao što je bio bivši trener koji je prvih nekoliko tjedana uletio grlom u jagode, ali vrlo brzo i on krenuo dobro utabanom stazom ponavljanja floskula.

Zabavna je to igra. Joan Carillo baš na svakoj press konferenciji prije utakmice kaže istu rečenicu: aj vont maj plejers tu nou hu iz plejing bifor enibadi els daz. Ili tako nekako.

A novinari i dalje pitaju tko će igrati. I svaki, ali baš svaki put dobiju isti odgovor. I svaki put pitaju za protivnika. I svaki put saznamo da je protivnik jak i opasan i da ga treba uzeti ozbiljno.

I uvijek se kaže da se ide na pobjedu, jer samo tako se može do uspjeha. I uvijek je najvažnija slijedeća utakmica, a o onoj slijedećoj ćemo razmišljati kad ova završi.

I što onda meni ostaje, nakon što popijem čašu Divone u novinarskom salonu Poljuda, javim se kolegama koje uvijek volim vidjeti i fotografiram trenera za arhivu? Na pitanja o suđenju ne smiju odgovarati. Da trenera pitam o zakonu o sportu, nema smisla. Da ga pitam što misli kako će lokalni izbori utjecati na rasplet prvenstva pogledao bi me u čudu.

A znam da ćemo ići na pobjedu, znam da Erceg ne igra i da nam trener neće reći hoće li umjesto njega igrati Ohandza, Tudor ili Said. Znam da će reći da ne razmišlja o Rijeci.

lost

Ostaje mi se veseliti što imam povod današnji tekst nazvati kao i jedan od prije, pa imam povod još jednom objaviti fotomontažu sa Scarlett Johansson, na radost muškog dijela čitateljstva.

A Osijek, a utakmica? Dati ćemo sve od sebe i ostaviti srce na terenu. Ići ćemo na pobjedu i tri boda, pa ako odigramo kako treba moći ćemo napustiti teren uzdignute glave, bez obzira na rezultat. Dalje znate i sami.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s