RAČUNAJTE NA NAS

„Mislim da postoji rizik od prevelikog broja stranih igrača u našoj ligi koji dolaze, a koji će potencijalno utjecati na reprezentaciju, ako već nisu. Jako je važno da nastavimo proizvoditi svoje igrače.“ zavapio je Steven Gerrard prije studenog 2007. kao da je time želio unaprijed opravdati svoju nacionalnu vrstu od sramotnog poraza od Hrvatske pred prepunim Wembleyem. Sjećate se toga? Bivši predsjednik HNS-a još je bio živ i bližila se deseta godišnjica njegovog stolovanja Savezom.

Imao je sigurno razloga za slavlje, za razliku od kolega Platinija i Blattera koji su se nakon utakmice pridružili Gerrardovom kmečanju o engleskim talentima najavljujući čak i zakonske regulative koje će vratiti Engleze u engleski nogomet. „Hoću da u utakmici Manchester Uniteda i Liverpoola igraju igrači iz Manchestera i Liverpoola“ objašnjavao je tada Platini svoju viziju narodnih klubova.

Ipak, u 2017. sigurno će se svečano proslaviti godišnjica jedne od velikih pobjeda hrvatske reprezentacije, nekima od navedenih saveza i asocijacija bave se pravosuđa, a nekima će se tek baviti, a stranci još igraju. Na sreću, kažu autori Soccernomicsa*.

Kažu, te je sezone u Premier ligi nastupalo 37% igrača iz Engleske.

Uvjerenja sam da bi se bitno veći postotak ljudi koje poznajete složio s Gerrardom, Platinijem i Blatterom i od naše dice, domaćih talenata, mentaliteta, škole i tradicije napravio lajtmotiv za sve prošle i buduće poraze. Sa sitnom razlikom da se HNL kvalitetom može teško mjeriti s Premier ligom, pa će argument da domaći igrači moraju imati više nastupa protiv dobrih protivnika i u jakoj konkurenciji našima ostati neiskoristiv.

Kao što je za Engleze činjenica da je čak 37 % domaćih igrača igra u njihovoj, rado se pohvale, najjačoj ligi na svijetu. Čak 37% njih su Englezi, elem njihova dica, a ne Brazilci, Afrikanci, Španjolci, Argentinci ili, ne daj Bože, Hrvati. Naš postotak, proporcionalno kvaliteti i nulama na ugovoru, još je i veći, a mnogima ipak još nedovoljan, odnosno dovoljan ako je o kritici riječ.

Matematika je ipak egzaktna zanost, baš kao i Englezi, pa ne čudi stoga da prednjače u korištenju brojki i statistika. Naime, svi klubovi Premier lige, kao i mnogi u nižim rangovima natjecanja uz standardne odjele u klubu imaju i odjele istraživanja, analitike, statistike, kako ih već koji od milja zove.

U bogatijim klubovima broje ti odjeli i desetke zaposlenih i bitnu utječu na mnoge životne procese u klubu. Tu su da analiziraju kretnje, pasove i pretrčane kilometre, udaljenosti i korake, dodavanja, pa onda i kornere , slobodne udarce, skokove. Ne samo stvarne rezultate, nego i potencijalne, pa čak i imaginarne iz raznih video igrica i na njima temelje kupnje, akademije, investicije i budućnost.

Prilično neovisno o ičijoj nacionalnosti, dodala bih.

Nisu to bezvezni matematičari, redom su im dipolome s najboljih sveučilišta. Nisu to ni bezvezni podaci, redom ih koriste treneri, taktičari, sportski direktori. Nisu to bezvezni pomaci, Everton je na statistici izgradio svoju konstantu. I Wayna Rooneya, između ostalog.

Ne bi bilo bezveze ni vidjeti reakcije da Hajduk, pa makar i prvog travnja, objavi da je zaposlio 2-3 matematičara s Ruđera Boškovića. Da su došli s tablicama, abacima,digitronima i super računalima i da će evo izračunati koliko uzaludnih lopti potrošimo da bi jedna ličila na centrašut. Ili nešto manje očito. Sigurno da ne bi komentari bili bezvezni i da bi raspon bio od rastrošnosti uprave, preko tko ih zapravo plaća do zar nije bilo u splitskim školama dice šta znaju računat.

A onda i kontra, dovedimo i mi te svjetske razvikane matematičare, prava pojačanja, neka (bar oni) lupe šakom o stol. Dovedite ih, makar opet utonuli u debele crvene minuse, pa neka oni uvrste u neku jednadžbu i konsolidaciju, stečaj i  solventnost plus kredit i kamate pa neka oduzmu veterane, čače i menadžere engleskog tipa, balkanskog smjera, pa neka njih podjele s tradicijom i mentalitetom, pa kad dobiveno pomnože s tisućama članova neka oni nama kažu koja bi to formula bila za uspjeh. Poznavanje alkemije poželjno, staviti svakako u oglas.

Zadatak je to, bojim se, izazovan i za oxfordske matematičare i za Nobelovce. Da ta formula postoji odavno bi je otkrili ovi iz NASA-e. Sve operacije dijelenja, množenja, zbrajanja, oduzimanja, korjenjovanja i potenciranja, ovdje se odavno svode na isto – to je ludost sama.

Možda u tome leži sama nepoznanica, nekada u strancima, nekada u domaćima, nekada u trenerima, nekada u udrugama, nekada u zadrugama, ali uvijek. U veselju i u plaču. Zato jer uvijek, pa i onda kada se ne može izračunati, kad se protivi statistici, logici, zdravom razumu i kvaliteti igre, a najviše onda kad to ne zaslužuje, ovaj klub i  dalje računa na nas.

I što god vam matematičari rekli, broji se samo ako si član.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s