LEGENDE I DRUGI MITOVI

Riječ legenda dolazi iz latinskog jezika u kojem je označavala ono što se ima pročitati, nekakvo poučno štivo. U našem jeziku udomaćila se tijekom srednjeg vijeka kada je značila pobožno štivo, najčešće životopise svetaca koji su se čitali za vrijeme jela. S vremenom legende su postale i književna vrsta u kojoj se istinite činjenice kombiniraju fantastičnim, basnoslovnim i često natprirodnim pojedinostima.

Riječ legenda dolazi u naš svakodnevni život često i označava bivše igrače i neke poluigrače kluba, zaslužne i manje zaslužne pojedince koji se periodično javljaju s vizionarskim idejama. U našem se žargonu udomaćila u posprdnom tonu i koristi se uz nimalo pobožne epitete, ali se priča često vrti oko jela i pića, R1 kombinacija, dobrih vina i plemenitih sireva. S vremenom legende su uz istinite činjenice dokumentirane tijekom njihovih karijera i angažmana ispreplele brojne elemente bajki.

Iz latinskog jezika dolazi još jedna popularna riječ koja je prvotno označavala vojnik – legionara koji je u rimskoj vojsci odslužio najmanje 16 godina. U modernim vremenima, označavala je vojnika s iskustvom u jednom ili više ratova, a u prenesenom značenju koristi se i za osobu s dugogodišnjim iskustvom u nekom području.

Iz latinskog jezika dolazi još jedan pojam kojega koristimo s negativnim prizvukom, a označava ljude bliske ili željne bliskosti s udrugama koje u svoje statute  vole staviti njegovanje kulta druženja, a nešto rijeđe do nikako istaknuti dobro kluba i prosperitet. S legendama ih usko veže, a nekada i izjednačava fan(t)a(s)ticna ljubav prema ići i piću i javnom prozivanju svih koji ima na putu do toga stoje ili stanu.

S obzirom da je tema latinski jezik, a nikako veterani i legende, vrijedi spomenuti i da današnja riječ hrabrost dolazi od latinskog cor što znači srce. U svom najstarijem obliku zapravo je imala značenje „govori ono što misliš tako što ćeš reći ono što ti je na srcu“.  Ne treba biti poseban stručnjak za latinski da bi se zaključilo da naše legende jesu svašta, ali hrabre jesu i svakome kažu što ga ide. Samo nisu uvijek sklone ovom prvom, govorenju istine onda kad je istina bitna.

P.S.

Ispričavam se svim istinskim, zapamćenim i nezapamćenim, veteranima kluba, svim istinskim znanim i neznanim legendama. Vama junacima iz duge povijesti, vama  herojima tribina. Ikonama, carevima, kraljevima, bogovima koji za sebe to nikada ne biste rekli, a kamoli od toga živjeli.

Ovim putem ispričavam se svima koji su se u tekstu prepoznali i želim im sreću u njegovanju kulta druženja bez asistencija R1 računa.

Ispričavam se i svakom od vas 16 000 (slovima šesnaest tisuća) zbog dvije stvari: da jednoga dana budete dio legende o brojkama koje su rasle i da toga dana članska iskaznica bude jedini dokaz veteranstva.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s