PREDSJEDNIK NA ĆAKULI S NOVINARIMA, ODNOSNO HOĆE LI HAJDUK RASTURITI DINAMO?

Svi članovi Hajduka koji nisu bili na Ćakuli, a žele znati što se tamo pričalo, mogu od Našeg Hajduka zatražiti izvještaj, odnosno zapisnik sa iste i informirati se o planu i programu rada za iduće razdoblje koje je tamo predstavio predsjednik Hajduka Ivan Kos.

Kako je interni dogovor da ono što se događa na Ćakuli ostaje na Ćakuli, (nešto kao Las Vegas), novinari koji su članovi nikad nisu prekršili taj dogovor.

Predsjednik Kos je, korektno, nakon što je plan i program izložio članovima kluba, isti danas predstavio javnosti.

Pozvao je novinare akreditirane pri klubu na prezentaciju i omogućio im da nakon prezentacije postavljaju pitanja koja žele i koliko žele.

U startu moram reći da mu je, po mojem skromnom sudu, puno teže bilo na ćakuli sa članovima.

Prezentacija plana i programa je trajala nešto preko sat vremena, a o samoj prezentaciji ne bih previše, smatram da je korektna, a drago mi je da je napravljen plan i program rada, te da se radi na dugoročnoj strategiji koja bi trebala biti usvojena na slijedećoj skupštini kluba i koja bi trebala osigurati kontinuitet bez obzira na kadrovska rješenja.

Nakon toga krenula su pitanja. Ja ću izvući neki svoj izbor pitanja i odgovora, jer u narednih sat vremena toga je bilo puno.

Ukoliko ste zagriženi Hajdukovci, biti će zanimljivo pregledavati portale i novine večeras i sutra, te vidjeti tko će na koji dio staviti naglasak, te što će izvući u naslov.

Spomenuli ste u prezentaciji da po vama ranije nije bilo dovoljno koordinacije između prve i druge momčadi. Iz druge momčadi su prije Vašeg dolaska promovirani Juranović, Tudor, Balić, Maloku, a danas smo svjedoci, a i Vi ste spomenuli nešto na tom tragu, kako gotovo pa i nema igrača za prvu momčad među „bekavcima“?

Govorimo o dva različita segmenta. Igrači koje spominjete su dovedeni, te su kao eksponati povučeni u prvu momčad. To nije stvar suradnje, to su igrači koji su dovedeni kao potencijal za prvu momčad, a mi želimo da nam B momčad bude konstantna proizvodnja. B momčad mora u svakom trenutku imati tri igrača spremna uskočiti u prvu momčad. B momčad mora biti poligon. Ujedno, ne zanaima nas da nam B momčad ima svoj poseban „život“, ona je tu kao servis prvog tima i u svakom trenutku plan rada mora biti usklađen. Nije cilj da igrači dugo igraju za B momčad.

Zašto niste reagirali na činjenicu da u zadnjoj utakmici U19 reprezentacije nije bilo niti jednog igrača Hajduka, iako je Hajduk u toj kategoriji na zadnjem turniru pobjedio i Lokomotivu i Dinamo koji su dali najviše igrača?

Nemojte misliti da nismo reagirali zato što nije bilo u medijima. Rekli smo što smo imali tamo gdje smo smatrali potrebnim, u cilju da se takve stvari više ne događaju. Javni pritisak nije jedini način borbe protiv takvih pojava.

Zašto Ante Šalinović iznosi stav kluba o događajima na utakmici sa Cibaliom kao član NO, umjesto da to učinte Vi kao predsjednik uprave?

U tom trenutku je zajednička procjena bila da je najbolje da on izađe sa stavom u ime kluba. Mi u klubu funkcioniramo kao tim, a mi smo svi Hajduk, pa će ponekad izaći i netko treći, ukoliko se mi tako dogovorimo. On nije istupio u svoje osobno ime, nego je iznio stav kluba. To je učinjeno u dogovoru sa mnom i sa predsjednikom NO, a mi imamo svoje razloge zašto.

(Op.a. za one koji žele znati više, poanta je da iz HNS-a kazna gospodinu Šalinoviću kao članu NO ne priječi obavljanje dužnosti, dok bi kazna predsjedniku Kosu onemogućila djelovanje)

Pohvalili ste se Juranovićem kao dobrom procjenom i činjenica jest da je on jedan od ponajboljih igrača Hajduka u zadnjih nekoliko kola, on navodno ima plaću od 7 tisuća kuna, razmišljate li o tome da mu poboljšate ugovor?

Ne razmišljamo samo o Juranoviću, pratimo učinak svih igrača i svi će biti na revalorizaciji, ali kad ste već spomenuli konkretan slučaj, da, razgovarali smo s njegovim zastupnikom i doći će to pitanje na dnevni red u slijedećem razdoblju. Juranovića u budućnosti vidim kao državnog reprezentativca na poziciji desnog bočnog.

Spomenuli ste obnavljanje suradnje s klubovima u županiji. U prvoj ligi je još Split, s kojim nemate baš neke posebne odnose. Razmišljate li o suradnji s klubovima van županije, konkretno mislim na Zadar, Šibenik i Neretvu, jer Hajduk ne može biti konkurentan Dinamu ako nema svoje klubove u prvoj ligi. Sami ste spomenuli kako Dinamo ima Lokomotivu?

Mi se ne želimo ni ne namjeravamo povezivati s klubovima na način da bismo željeli da oni uđu u prvu ligu, pa da bismo mi s njima dijelili bodove, ako ste na to mislili. Mi govorimo primarno o suradnji akademija i razvoju djece, a posebno im želimo ponuditi pomoć u stručnom kadru. A krenuli smo iz naše županije logikom stvari, ali razgovaramo i razgovarati ćemo i sa Zadrom i sa Dubrovnikom, i sa Neretvancem, a onda idemo dalje u Istru, Slavoniju, ali i u inozemstvo.

Split je pakleni grad i neke stvari se preuveličavaju. Možete li nam reći kolika je Vaša plaća?

Moja plaća je stvar poslovne tajne, a ja je bez suglasnosti Nadzornog Odbora ne smijem odavati, ali Vam mogu potvrditi da je manja od plaće mojeg prethodnika, gospodina Brbića.

Jeste li pogriješili kad ste za trenera odabrali Marijana Pušnika?

Svaka medalja ima dvije strane. Iz današnje prespektive kada pogledate rezultat gospodina Pušnika, ispada loše, ali iza rada bivšeg trenera ostalo je puno više od toga. On je sudjelovao u unaprijeđenju rada u svim segmentima struke u klubu i hvala mu na tome. Direktor Branco i ja smo preuzeli odgovornost za taj potez, sukladno tome smo i ponudili mandate na raspolaganje Nadzornom Odboru, ja nisam nedodirljiv.

Kako mislite optimizirati efikasnost radne zajednice, otkazima, novim zapošljavanjem ili outsourcingom?

Ovisno od slučaja do slučaja. Negdje ćemo zapošljavati, negdje nećemo. Npr, kod djelatnika na porti smo zaključili da je outsourcing optimalno rješenje, jer svaki certifikat košta, a i penalizirati vanjsku firmu je uvijek lakše nego vlastitig zaposlenika.

Koliko Hajduk trenutno ima zaposlenih?

Nemojte me hvatati za riječ, čini mi se da smo trenutno na brojci od 63 zaposlena u klubu.

Je li to premalo ili previše?

Ovisno o tome kako na to gledate i koji su nam ciljevi. Npr. Benfica ima oko tisuću stalno zaposlenih ljudi u klubu. I sto milijuna eura godišnji budžet.

Je li uputno da se Hajduk uspoređuje s Benficom, ili bi se trebao uspoređivati s nekim klubovima austrijske ili belgijske lige, npr Anderlechtom ili Austriom?

Mislim da Hajduk mora biti svoj. Hajduk živi u okruženju u kojem živi, u državi u kojoj živi, pa ako radite usporedbu Hajduka s Red Bullom ili Anderlechtom, onda uradimo i usporedbu Hrvatske s Austrijom i Belgijom prije nego te klubove uzmemo za primjer? Mi imamo svoju filozofiju, a želimo kopirati uspješnije od sebe, Benfica je prije desetak godina infrastrukturno bila na razini sličnoj nama danas.

Ističete da ste otvoreni za suradnju s novinarima, a nismo vas vidjeli mjesecima?

Ja sam više puta spomenuo da preko glasnogovornika možete uvijek doći do mene bilo za izjavu, bilo za interview. Ono što bih ja volio je da o meni više govore rad i rezultati, a ne da se na dnevnoj bazi raspravljamo je li nešto pravo ili krivo. Više volim raditi nego medijski istupati, takav mi je osobni habitus. Puno je posla, to je vjerojatno najveći razlog što se dugo nismo vidjeli.

Bilo je i neugodnih scena između navijača i novinara nakon utakmice s Rijekom koncem kolovoza. Niste li kao predsjednik Hajduka trebali napraviti određeni iskorak i zaštititi novinare?

Smatram da mi obostrano trebamo graditi odnose. Vi ćete od mene uvijek imati pravovremenu informaciju, iskrenu informaciju, a od vas istodobno očekujem da ćete ono o čemu razgovaramo korektno prenositi. Vi dobro znate da smo imali situacija, ovo uzimam kao primjer, dobijem pitanje prvih dana kad sam došao kada će biti isplaćene plaće, ja odgovorim da je prvo što ćemo napraviti da ćemo isplatiti plaće, a dočeka me naslov ujutro „Plaće će biti kad će biti“. Vlastita žena me nazvala i pitala što sam bahat tako a tri dana sam tek predsjednik…

Imali smo najavu utakmice s Dinamom, ja na pitanje kako ćemo proći s njima odgovaram kako moramo težiti pobjedi svaki puta kad izađemo na teren i da ćemo mi težiti tome da rasturimo Dinamo. Naravno, naslov je bio „Rasturit ćemo Dinamo“.

Ja čak i razumijem da ne možete utjecati na svoje urednike previše po pitanju naslova, ali smatram da bi bilo u redu da pokušate ne biti destruktivni i ne pisati u smjeru da je sve negativno i da se sve raspada zbog određenih problema na koje nailazimo.

Kakav je Vaš odnos s menadžerom Vukmiricom?

Drago mi je da ste potegli to pitanje. Mi smo doveli deset igrača. Od toga su šestorica imali svoje zastupnike, agencije ili menadžere. Svih šest su bili različiti. Vodili smo o tome računa, kako se ne bi potezale priče i da se ne bi insinuiralo da smo naklonjeni ikome i da ikoga preferiramo. Ta priča je kristalno jasna. To je poveznica koja se stvara iz nekih tuđih interesa, ali mislim da je to kristalno jasno. Ja gospodina Vukmiricu poznajem od ranije, ali nije on jedini menadžer kojega ja dugo poznajem. Drago mi je , i sreća naša da je jedini igrač kojem je on menadžer Ante Erceg, koji je jedan od naših najboljih igrača, pa se ne može potegnuti priča u tom smjeru.

Meni je nepojmljivo da uopće može postojati situacija da ja ikako utječem na trenera da u momčad stavi ovog ili onog igrača.

(U ovom trenutku se u razgovor ubacuje Jerko Trogrlić, objasnivši da je pred vratima prijelazni rok, i da treba shvatiti da će se zbog isticanja ovakvih priča svaki igrač, roditelj ili menadžer koji bude nezadovoljan svojim statusom „vaditi“ na ovu priču o Vukmirici. Usporedio je to starim splitskim običajem proglašavanja djevojke koja te odbila – kurvom.)

Namjeravate li sa pozicije predsjednika Hajduka zatražiti od predsjednika Rijeke, gosp. Miškovića da kao član IO HNS-a počne brinuti o interesima svih hrvatskih klubova, umjesto da se javlja iz Afrike i koristi svoju poziciju unutar saveza samo kad je to u interesu njegovog kluba?

Puno i previše stvari unutar HNS-a ne funkcionira kako treba. Naša želja je da se HNS promijeni u samoj svojoj srži za dobrobit hrvatskog nogometa. Vi ste naveli jednu situaciju koja jest upitna, i o kojoj možemo diskutirati, mi ne želimo pričati o kozmetičkim promjenama, o pojedincima, o posljedicama, mi želimo govoriti o generalnim promjenama koje će biti za opće dobro. Mi smo krenuli u otvorenu borbu u kojoj želimo participirati za boljitak hrvatskog nogometa.

Koliko novaca Hajduk treba na godišnjoj razini od transfera kako bi bio u financijskom plusu?

Postoje razni parametri koji na to utječu, treba razlikovati kalendarsku od natjecateljske godine, ali ove godine smo negdje na potrebi od 25 do 30 milijuna kuna od transfera koje trebamo namaknuti.

Znači li to da ove zime i slijedećeg ljeta možemo očekivati minimalan broj izlaznih transfera, tj, da li je ovo što sad Hajduk ima kostur momčadi koja će se boriti za EL ovog ljeta?

Upravo tako planiramo. Teško mi je reći hoćemo li promijeniti jednog ili dva igrača, ali plan je da ovaj kostur momčad ostane zajedno do ljeta i da s njime pokušamo izboriti plasman u Evropu.

Jedno pitanje koje zanima one od kojih na koncu živite: kad ćete se pobrinuti za njihov komfor, pa nakon ulaganja u svlačionice uložiti u opremanje sanitarnih čvorova za gledaoce na Poljudu?

Znam da su u lošem stanju, napravljen je okvirni troškovnik, a prve procjene govore u ulaganju između sedam i osam milujuna kuna, jer je originalni projekt bio takav da se mora svaki sanitarni čvor zasebno sanirati, pa troškovi rastu puno više nego smo očekivali. Tražimo sponzore i razgovaramo o tome, ali prioritet su nam bile svlačionice za igrače i tereni. Ne želim obećavati kad ćemo tome pristupiti, da me se ne hvata za riječ, ali definitivno i o tome razmišljamo.

Tema koja nije spomenuta, a iako ste rekli da ne želite pričati o hipotetskim pitanjima, mislim da članove Hajduka zanima vaš stav o regionalnoj ligi?

To je toliko apstraktno pitanje da stvarno ne znam što bih rekao. Dobili smo pet različitih pitanja od medija, a ni jedno službeno. Nismo za obnavljanje ex-Yu lige samo radi ex-Yu lige, ako je to pitanje. Previše je tu otvorenih pitanja, ali uvijek i jedino je pitanje benefita i kluba i hrvatskog nogometa u cjelini. Ukoliko je to neka srednjoevropska liga sa svojim razvojnim potencijalom, možemo razgovarati, ali ja ništa službeno nisam čuo.

Jesu li Vlašić i Kalinić na prodaju, s obzirom da vam treba otprilike četiri milijuna eura za budžet?

Teško je odgovoriti na to pitanje. Današnji poslovni uvjeti su takvi da nitko nije na prodaju, a svi su na prodaju, ako razumijete što želim reći.

Koliko ste zadovoljni svojim radom, i koju biste ocjenu dali svojem mandatu?

Ne pada mi na pamet ocjenjivati svoj rad. To bi bilo jako nezahvalno. Mogu vam reći kako se ovdje osjećam. Osjećam se odlično, volim posao koji radim, sa svim poteškoćama koje imamo na dnevnoj bazi. O nekakvom privatnom dijelu možete pitati moju suprugu kako je zadovoljna životom koji vodimo, ali ja sam jako sretan na poslu kojeg radim i nadam se da će potrajati što duže. O mom učinku možete pričati vi, navijači, radna zajednica i Nadzorni Odbor. Moram reći da me ništa posebno nije iznenadilo u Splitu, znao sam što me čeka ovdje.

Cilj postavljen pred moj mandat je bio iskorak kluba, ali ne samo u smislu rezultata prve momčadi, nego infrastrukture, organizacije i posebno omladinske škole. To je ono na čemu svakodnbevno radim i što namjeravam ostvariti, baš kroz ovaj program koji sam i vama danas prezentirao.

Što je s produženjem ugovora Ohandzi?

Meni je žao što je druga strana izašla u javnost s detaljima ugovora, ali naš je stav jasan. Mi smo preko 60% povećali njegovu fiksnu plaću, a varijabilnim dijelom premašujemo ono što oni traže. Ne vidimo ništa sporno u tome. Naša ponuda je na stolu i spremni smo razgovarati dok god je to u interesu Hajduka. Do tada, Ohandza je naš igrač, mi znamo da je on, ukoliko je zdrav, vrhunski potencijal.

Koliko udruga Naš Hajduk utječe na vaše donošenje odluka? Priča se po gradu da svaka odluka mora biti amenovana od njih, da prvo oni dižu ruke, a onda tek Nadzorni Odbor?

Pitanje je upućeno na krivu adresu, o funkcioniranju NO morate pitati njih. Ja sa NO funkcioniram odlično, oni se ne miješaju u rad uprave, osim eventualno u rad određenih radnih skupina, vezano uz njihove stručne preferencije. Koliko Naš Hajduk na njih utječe, ja to stvarno ne mogu znati.

Jesmo li Vas dobro shvatili na prezentaciji, ovu godinu će Hajduk završiti s dobiti?

Da. Nemojte me još pitati kolika će biti točna brojka, ali nakon dugo vremena, Hajduk završava godinu s operativnom dobiti. Ako ste me pozorno slušali, to je uspjeh kluba, ne moj. Tu ima puno zasluga i bivše uprave, ali ono najvažnije je da možemo reći da klub ide u dobrom smjeru. To je zasluga svih koji su radili i koji rade u klubu, ni slučajno ne pripisujem to samo sebi.

Na koncu, aktualno pitanje: što očekujete od derbija u subotu?

Evo, sad imamo i svjedoke: moja želja je uvijek, kad izlazimo na bilo koju utakmicu, je pripremiti igrače da se pobjedi. Iza toga dolaze sve okolnosti na koje i ne možemo utjecati. Kad me pitate bi li bio zadovoljan s bodom, ne mogu na taj način razgovarati, jer kakvu bih poruku poslao treneru i igračima kad bih od njih tražio neriješeno ili poraz? Ipak moram biti pažljiv i reći vam da je naša želja pripremiti momčad da bude kvalitetna i da ima pravi pristup, a uvijek se nadamo najboljem.

Netko od novinara je u tom trenutku dobacio: „ma rasturit ćemo ih!“ Mislim da je to sasvim dovoljno za zaključak ovog razgovora.

P.S. U ovom svom izvještaju preskočio sam pitanje o događajima s Vojkovićem starijim, jer smatram posvećivanje pažnje tom događaju deplasiranim i štetnim. Drago mi je da je predsjednik potvrdio da događaji neće utjecati na odnos prema mladom igraču, te da će se u momčad ulaziti samo radom.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s