Pomozite Janici!

Svi oni koji su zavoljeli Janicu zbog njenog stmoglavnjenja niz zaleđenu stazu sjećaju se oduševljavanja Ivice Blažička bakljadama uz stazu.

Zeznuta je stvar to pamćenje i ta prošlost što u novije vrijeme biva zabilježena u digitalnom obliku.

Meni je još iz tog doba ostao refleks da gasim ton kad čujem Bruna Kovačevića, pa sam zbog toga lakše podnio poraz u Davis Cupu.

Janica je u svom sportskom odrastanju imala trenera i oca pored sebe. Osebujnog, ali očito genijalnog i uspješnog.

Imala je i starijeg brata, rijetku privilegiju za sportašicu, jer od samog početka letvica joj je bila toliko visoko postavljena da su joj buduće suparnice na stazi bile tek lagani zalogaji.

Ali Janica je postala uvažena državna tajnica Kostelić.

Gospođici državnoj tajnici treba pomoć, sama to priznaje od početka javnog djelovanja. U bivšoj vladi nikakvu podršku, ali ni ulogu nije imala, jer odluke je donosio netko drugi.

E sad je situacija drugačija, uvažena gospođica Kostelić je sad državna tajnica zadužena za šport, a odgovorna je izravno predsjedniku Vlade.

Vrijeme je da joj se pomogne. Bez obzira na nedostatak formalne naobrazbe, sakupila je valjda dovoljno iskustva u svojoj sportskoj karijeri, da je naučila od koga pomoć dolazi iskreno, a od koga ne.

Razliku između obitelji, prijatelja i onih koji te iskreno vole i onih drugih, koji samo nešto trebaju od tebe.

Ne sumnjam da je u svojoj sportskoj karijeri susrela dovoljno menadžera koji su vrlo vjerojatno nestali kad je objavila konac svoje karijere.

A vjerujem da je susretala i svoje navijače svuda po svijetu i da je shvatila da je njihova podrška uvijek iskrena, a sve što traže zauzvrat je možda potpis ili zajednička slika za uspomenu.

Janica mora odabrati. Mora odabrati hoće li pokušati shvatiti razliku između interesne skupine i javnog interesa. Mora odabrati hoće li dopustiti da je savjetuju oni koji su od sporta i sportaša cijeli život živjeli, ili oni koji za sport žive.

A premijer Plenković, ako ima još bodulskog ponosa i poštenja u sebi, će ispuniti svoje obećanje što ga je dao u posjetu onom gradu u kojem je sport još živ.

Premijer će pomoći gospođici državnoj tajnici, ako ima iole političkog nerva i samo zrno časti, skinut će joj hipoteku Hrvatskog Nogometnog Saveza s vrata, riješiti će to onako kako su njegovi prethodnici zakuhali, političkim migom koji će otpuhnuti optuženike za teški kriminal iz sporta zauvijek.

A onda će se gospođica državna tajnica moći posvetiti borbi za školski sport, borbi za sve neznane junake što će nas jednog dana uveseljavati na nekim budućim Olimpijskim igrama, svjetskim prvenstvima i prvim i drugim laufovima.

Ili neće.

Pa će borba koju su započeli oni koji od sporta ne žive, ali se bore za njega svim srcem morati trajati nešto duže.

Janice, pomozi im da ti pomognu.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s