Hasta la victoria!

Sad bi netko očekivao da napišem riječ ili dvije o Fidelu, ili barem njegovom posinku Diegu Armandu, ali ja ću malo o gerilskom načinu borbe.

Sakupila tako dalmatinska gerila, da ne kažem orjuna skoro cijeli godišnji iznos za dionice u šest tjedana.

Da bismo mogli shvatiti veličinu tog uspjeha, treba to staviti u kontekst. Nije bilo besplatne tv-emisije, sa selebritijima koji besplatno pjevaju, a pomamljene kućanice pokušavaju nazvati onaj 062 broj s ekrana, ne bi im li se javio Nadan Vidošević ili Frano Lasić, pa zovu više puta, razočarane jer im se javila neka tamo Tena Štivičić.

Nije bilo ni velikih najava po novinama, osim poneke objave koju nisu mogli ignorirati, nije bilo ni stvaranja euforije oko kluba od strane strogo kontroliranih medija.

Dapače, stvarala se histerija oko trenutnog stranja u klubu, na svaki način se micao fokus s onog što se valja u hajdučkom puku, a samo nekim sporednim medijskim kanalima i rijetkim portalima koji svoj posao rade kako treba dolazile su vijesti o onome što je važno.

I tako se ispod šumovitog (još uvijek) brda po imenu Marjan rodio jedan sad ne više ni tako mali gerilski pokret koji mijenja svijet, baš kao i svaka gerila u povijesti.

Ima ta gerila i svoje Che Guevare, ima ona i svoje legende, a ono osnovno što ima je odlučnost da ne odustaje zbog udaraca ili gubitaka. Umjesto odustajanja, slijedi pregrupiranje i napad na slijedeću točku od strateške važnosti.

Ono što razlikuje tu gerilu od uobičajenih je izostanak vođe. Nema kulta ličnosti, nema slijepog praćenja jedne nepogrešive osobe. Sve se odlučuje demokratskim putem, svi imaju pravo glasa, i baš nitko nema pravo ikome reći da je važniji od onog pored sebe u toj borbi.

Nakon objave ovih rezultata, ne sumnjam da će strogo kontrolirani mediji kratkoročno pohvaliti ludost navijača Hajduka, a onda opet šutjeti o toj temi kao završenoj priči.

A priča nije gotova, nije gotova ni prva desetina dionice koja je zadana za početak. Biti će još puno udaraca, prema projektu i prema klubu.

Pregrupirati se i udariti još jače. Po mogućnosti cvijećem, kao jučer. Takvi udarci ih puno više bole od onih pravih.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s